fredag 27 november 2009

Vattenfall i Tyskland

Vår fina regering har sparkat Vattenfalls VD Lars G Josefsson för att han ingått ett avtal med Tyskland där ersättningsnivån saknar tak vid en eventuell kärnkraftsolycka. Det lustiga här är att det är just det kravet Tysk lagstiftning har på utländska kärnkraftsoperatörer, detsamma gäller i bl.a Finland. Här i Sverige är företagen ersättningsskyldiga till en viss nivå(idag tydligen ca 3,3 miljarder kronor) En kärnkraftsolycka, modell Tjernobyl, i Sverige skulle alltså leda till att operatörerna "endast" skulle stå för 3,3 miljarder kronor. Vem eller vilka ska stå för resten av summan? Jo, det blir väl vi, som dessutom inte kan bo kvar, äta svenskodlat, inte kunna ta av sig gummidräkterna utan att sanera bort allt damm. Leva i isolerade bunkrar med starkt filtrerad andningsluft.Frisörerna skulle bli arbetslösa då vi alla tappar hår efter den kraftiga celldöden pga strålning av våra kroppar. Hur många är beredda på att bo så och vilka kommer ha råd med det?
Nej, åter till Vattenfall. Jag tycker det är helt rimligt att Vattenfall ska stå för kostnaderna ifall det händer något på deras kraftverk, vare sig det är här eller där. Det verkar inte vår regering hålla med om.
Efter vad jag förstår så driver Vattenfall två kärnkraftverk i Tyskland(Vilka tydligen tagits ur drift pga sk småolyckor som transformatorbrand och annat) Eon är tydligen delägare och driver på Vattenfall då de förlorar miljarde på att kraftverken ligger i träda...
Såklart, men vad är viktigast? Säkerheten för Europas invånare eller lite stålar i aktieägarnas fickor? Med tanke på att ett av kraftverken ligger endast 30 km från Hamburg, så är det klart som fan att Tyskland har de ekonomiska kraven på operatörerna när det bor miljoner människor inom en femmilsradie. 3,3 miljarder, som Sverige stoltserar med skulle inte räcka långt om ens till att rensa floden Elbe.
Detta "debacle" runt Vattenfall visar tydligt hur vår Allians MFpKdC(låter som ett influensavirus) tänker. De tänker BARA på företagen och ägarnas vinster. Företagen ska tjäna pengar och må gott. Skulle det hända något så tar skattebetalarna hand om notan, det är lugnt, ni behöver inte ha något som helst ansvar för er verksamhet om det skulle gå snett, bara ni inte drar ner på aktieutdelningen, nej, det vore ju hemskt. Ägarna i detta fallet, tack och lov, är staten. Det är du och jag som äger Vattenfall och så tycker jag att det ska förbli, speciellt om vi sysslar med något så respektingivande som kärnkraft. Det är en verksamhet som vi inte har råd att lägga ut på företag där vinstintresse och girighet leder till att man drar ner på säkerheten. Nu vill Herr Statsministern sälja bitar av vattenfall, vilket ger mig kalla kårar. 3 miljarder per år lägger vattenfall ner på sina kärnkraftverk. Vad kostar vattenkraften och vindkraftverk?

Inga kommentarer: