söndag 19 oktober 2008

Det går ett spöke genom Europa...

Läste att gamle gode Karl Marx har blivit het igen. Försäljningen av Das Kapital har ökat lavinartat i Tyskland. redan nu har det sålts tredubbelt fler böcker än hela förra året och jämför man siffrorna med 1989, när muren föll, så har försäljningen ökat hundrafalt.
Förklaringen på detta är helt enkelt FINANSKRISEN. Ja, ni läste rätt. Jag ser denna ökning av försäljningen av en av kommunismens hörnpelare som ett starkt avståndstagande mot kapitalismen. Till och med bankfolk och företagsledare har börjat läsa Das Kapital. Varför då? Jo, den boken förklarar ju vad de har gjort mot oss. För ca 150 år sedan satt Karl Marx och plitade ner vad kapitalism innebär. I skolan får man lära sig om kommunismens fasor, inte att Karl Marx har rätt om kapitalismen, vilket har visats gång på gång i den ena krisen efter den andra.
I stort har vänsterblocket få stå i skamvrån när kapitalismen triumferade och deklarerade att kommunism var lika med Stalins utrensningar, tvångsförflyttningar och skräck. Nu är jämförelsen med Stalin ungefär som att jämställa liberaler med Pinochet i Chile. Pinochet var liberal men det gör knappast folkpartister till folkmördare och militarister. Trots att det är just folkpartiet som gnäller mest på vänsterpartiets kommunistiska bakgrund. Jan Björklund är en f.d militär och ledare för "de liberala" men jag tycker ändå att det är bisarrt att jämföra honom med Pinochet. Lika bisarrt hoppas jag att folkpartiet tycker det är att jämföra Lars Ohly med Joseph Stalin.
Idag ligger arbetslösheten i forna östtyskland på 14% och i forna västtyskland på 7%.
58% av tyskarna i öst tycker att den fria marknadsekonomin "inte passar dem" och 43% av dem föredrar socialism framför kapitalism och detta är människor som levde under "DDR-skräcken". Läste en kommentar" Det var ett hyfsat liv före murens fall. Ingen brydde sig om pengar, eftersom pengar inte spelade så stor roll. Du hade ett jobb även om du inte ville ha något. Den kommunistiska idéen var inte så tokig ändå" Detta sagt av en IT-arbetare på 46-år...
"Kommunsimen var skit men kapitalismen är värre. Den fria marknaden suger ut oss mer och mer..." Sagt av en pensionerad smed.
Detta är personer med som levt med de båda alternativen.
Forumet Upplysning om kommunismens brott, gick ut för ett tag sedan med att östeuropéerna inte välkomnade sovjetarméerna som befriare under det senaste världskrigets slutskede. Det är inte så konstigt då, i stort sett, hela östra delen av europa stod på Tysklands sida och deltog politiskt och militärt i deras "korståg" mot bolsjevikerna. När sovjetarmén nu marscherade in i deras länder så var det inte alls konstigt att de gjorde motstånd. De hade ju förlorat, de hade deltagit i en invasion som ödelade en tredjedel av den europeiska delen av Sovjetunionen och som vållade 52 miljoner sovjeter livet och de var, helt enkelt, inte villiga att ta det ansvaret. Nazisternas, och deras allierades, utrotningskrig mot Sovjetunionen gav landet de största skadorna och de högsta förlusterna i människoliv om man jämför alla deltagande länder. Om inte Sovjetunionen hade rätt att ge igen då så frågar jag mig vad USA gör i Irak och Afghanistan idag.

2 kommentarer:

Milla sa...

Jaa att kapitalism inte leder till framgång är lika säkert som att de sista i ett kedjebrev blir utan... Jorden vi lever på och av har begränsningar. Den tillväxtpolitik som idag drivs av vårt kapitalistiska system kommer att bli vårt moderna samhälles undergång. Märkligt förresten att det blivit så legitimt att ge sig på kommunismen som begrepp. När jag vid tillfälle framför min tro på människors lika värde och att alla borde ges samma möjligheter och att löneskillnaderna behöver minskas får jag höra att jag är vänstervriden, naiv och "en drömmare"- Vad är man rädd för? Att dela med sig? Kan vara en smärtsam tanke för den som är girig. NU tror ju inte jag på tesen att ändamålet helgar medlen. Våld är ingen lösning för att komma till rätta med vår krisekonomi. Däremot att få våra politiker och ekonomer att förstå tillväxtekonomins begränsningar och varför den inte är hållbar i längden. Precis som vi behöver utveckla nya bränslen som ersättning för oljan behöver vi tänka ut nya sätt att hantera världsekonomin och världens orättvisor. Stora tankar kräver stort utrymme! Tror knappt att de ryms inom dagens politiska system...

soul-stealer sa...

Jag är ingen stor beundrare av diktaturer.

En stor anledning till att många vill återgå till kommunismen och tyckte att det var bättre förr är för att de faktiskt hade det bättre förr. Anpassningen till den västerländska kulturen gick för fort och ekonomin kollapsade. Man har fortfarande inte återhämtat sig, mycket på grund av korruption som är en av kapitalismens stora brister, samt girighet, men alla system kräver lag och ordning samt ett fungerande samhälle, det är många av de länder som fortfarande idag inte har.

Men att blanda ihop Stalin och kommunismen för mycket vore väl fel. Ska inte säga att kommunismen i sin grundtanke som Marx hade tänkt sig den var helt och hållet dum, men den passar helt enkelt inte dagens samhällstruktur eller vår politik eller den mänskliga naturen.

Men i alla fall, dagens kapitalistiska samhälle må inte vara perfekt, långt därifrån. dock ser jag inte att man inte skulle med hjälp av att förändra lite av vår tråkiga byråkrati, stora kampanjer och större engagemang från regeringen inte skulle kunna reglera marknaden och få fram en mer hållpar ekonomisk tillväxtplan, både för större jämnlikhet och till vår miljös fördel. Det är väl i sig självt en självklarhet då vår jord, precis som du säger inte kommer räcka till. Dock tycker jag att den fria marknaden borde finna kvar men som sagt var bli reglerad med hjälp av skatter och tullavgifter på onödiga importvaror. Tror helt enkelt att lösningen ligger i detta, inte i marxismen eller någon annan form av statskick än det vi har idag.

Nog spretat ut mig lite här, hehe, men läs det som du vill och ta till dig eller svara på det du tycker är intressant.